Pages

Thursday, September 30, 2010

Masih mood raya lagi.... :)

Masih dalam mood raya lagi... undangan open house masih tak putus di terima.. Terima kasih bebanyak atas ingatan.. jemputan dari saudara mara dan rakan taulan..

Seronok tak leyh nak cakap la.. juadah terhidang pelbagai jenis.. nyum.. nyum!!  "gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati..." bagai di pam pam .. makin bertambah la berat badan ... exercise dah la kurang.. mata pun kuyu je di buatnya... huwarghhh!!! Bukan senang hati kan.. lagi susah hati sebab berat badan tak turun...


Tak moh.. tak moh gomok.. nak balik tubuh ku yang slim seperti dulu... ada "orang tu" mengerling je.. tenguk badan ku yang semakin berisi ni.. camne nak buat lagi.. adeih!!! 
Hati ni memujuk.. "biarlah berisi tapi sehat badan.. bersyukur atas rezeki yang Allah kurniakan ... tak baik mengeluh". 


Beraya di rumah sepupu.. Cikgu Roszana.. Adik bongsuku bertudung pink di kelilingi anak-anak saudara tersayang..


Anak-anak bersama sepupu sepapat..  Suka tenguk bila mereka happy bersama.
Walaupun jarang bersua muka...


suka suki di hari raya... suka bergambar ya!!

Berhari raya di rumah sepupuku Cikgu Roszana (tudung pink) dan yang sedondon warna tu ahli keluarganya.. suamiku (berbaju hijau), anak-anakku dan AdzrieFaiz (anak saudara)

Mak, Uncle Min & isteri, ipar duai, adik dan anak-anak saudaraku..
di Ampang U.K.
P/S: Kredit to Kak Sal, Kak Sal, izinkan Raha post foto ni eyh.. Suka sesangat ngan gambar ni sebab ada gambar Mak... Raya tahun ni tak dapat nak bergambar ngan Mak dan Abah.. Lagi-lagi amat sukar nak bergambar dengan Mak.. sedia maklum kan Mak selalu mengelak bila nak shot gambarnya..
time ni kita kat Johor.. tak dapat konvoi bersama ke rumah Uncle Min.. kita tumpang menempelkan gambar ni untuk kenangan.. :))

Kredit sekali lagi buat Kak Sal.. kita wakilkan seorang anak (Firdaus) beraya di rumah Kak Sal.. minta maaf.. masa ni kitaorang ada hal kot.. heheh!!


Ada lagi nak upload gambar...

Tuesday, September 21, 2010

Hari Raya sudah berlalu.. tapi...

 Suatu ketika dulu (tahun 1980an) ... Abah dan Mak nak pergi beraya.. 
(kenangan lama yang mengusik jiwa - suasana pemandangan keliling rumah juga ada sedikit perbezaan kini).

Syawal sudah 12 hari berlalu... rasanya masih ada kesempatan lagi untukku ucapkan Selamat Berhari Raya, maaf zahir dan batin buat semua ... walaupun sebenarnya sambutan "Eid-ul-Fitr" hanya sehari tapi sudah menjadi tradisi di Malaysia ni kita sambut sehingga sebulan kerana meraikan saudara mara dan sahabat handai yang datang berkunjung dan menziarahi mereka pula..  yalah nak kunjungi sehari mana cukup kan.. Tempat tinggal antara satu sama lain ada yang dekat dan ada yang jauh.. Paling  best tu jemputan rumah terbuka masih diterima.. yang pasti bertemu ramai sanak saudara, rakan taulan sambil menikmati juadahnya lah.. bertamu, ber'chit chat'.. terutama di hujung minggu sehingga Syawal berakhir nanti... 

Seronoknya meraikan Syawal.. blog pun dah rindu minta di update... huhuhu!!! (padahal takut dok lelama kat PC ni.. nanti ada 'panglima' yang bebel...    apa taknya nak buat satu N3 pun berjam..  nak mencari idea satu hal.. nak menyusun ayat lagi lah.. okay ke tak ke...  oleh kerana harini 'panglima' tiada di sisi, ku mengambil kesempatan untuk mengetuk jari di keyboard ni.. 


Hari raya nilah kesempatan untuk mengeratkan lagi silaturahim sesama kita... bukan senang nak bertemu kan.. masing-masing ada komitmen sendiri.. masa ni lah yang tak mesra kita mesrakan.. yang tak kenal kita kenal-kenalkan..Kemesraan terjalin, ikatan kekeluargaan di pereratkan.. persahabatan berkekalan.

Tapi sebenar-benarnya tahun ni.. hari raya di kalangan keluarga kami agak sayu .. sebab keadaan Abah yang masih lemah.. dan tahun ni juga bapa saudara tercinta (adik Abah) yang biasanya menceriakan suasana hari raya dah tak de (telah kembali ke Rahmatullah Mei lalu..). Sahabat baikku Aslinah yang tinggal selang beberapa rumah dari rumahku juga telah kembali ke Rahmatullah Ramadan lalu (18 Ramadan, bersamaan 28hb. Ogos, 2010 petang Sabtu jam 6.00p.m.. di Hospital Universiti.  Sungguh tabah dan sabar, 5 tahun berjuang melawan kanser.. - kenangan bersamamu sentiasa kuingat sahabatku ) Semoga mereka-mereka yang telah kembali ke hadrat Illahi berbahagia di sana dan Allah terima segala amal baik mereka dan di ampunkan segala kesalahan. Al-Fatihah!!

Oh ya... walaupun Ramadan sudah pergi meninggalkan kita tahun ni semoga amalan baik sepanjang Ramadan dapat di teruskan di bulan-bulan berikutnya.. semoga Allah pertemukan kita di Ramadan akan datang.....

Nampaknya "Panglima"ku sudah pulang... Sambil melayan "Panglima"... ku upload beberapa foto kenangan di Syawal 1431 
(Sept., 2010)

Hari raya pertama (10 Sept. 2010 ~ Jumaat)... sebelum menziarahi kaum keluarga yang lain di pagi raya..



Anak2 beristirehat menanti untuk sambung berhari raya selepas solat Jumaat...

Tetamu pertama ~ Abang Ngahku bersama famili di pagi raya pertama.




Adik bongsuku bersama anak~
Ewah Eiman pandai bergaya depan kamera..

 
Selepas beraya di rumah parents (depan rumah je) mula bergerak ke rumah adik beradik sebelah suami pula..

Saturday, September 4, 2010

Masih ku ingat lagi Ramadan 3 tahun yang lalu ~ kenangan bersamamu~ AL-FATIHAH- Semoga ALLAH SWT mencucuri rahmat keatas rohmu dan berbahagia di sana. Amiin.

~Memori Ramadan (1)~ 

Ramadan 3 tahun yang lalu, tahun akhir buatnya...Dua tahun berada di negara tumpah tanah darah ibunya menyambung pengajian di bumi California.. dalam suasana sekeliling yang jauh berbeza dengan suasana puasa di tanah airnya (Malaysia) sendiri.. Di sana penuh dengan cabaran namun dilaluinya Ramadan itu dengan tabah dan sabar..

Rakan serumah yang bukan seagama namun memahami dan menghormati rakan baiknya menjalani ibadah sebagai seorang mukmin yang sejati.. menjadi contoh terbaik buat rakannya. Rakan baik yang ibarat seperti adik beradik.. Budi pekerti dan kesantunannya amat menyejuk hati sesiapa yang memandangnya.. walaupun dari raut wajahnya tiada langsung wajah kemelayuannya.. Budi bahasanya amat tinggi sekali dan memelihara budaya timur sebagai seorang Islam walaupun di kelilingi dengan suasana kehidupan yang serba bebas. Kesunyian kehidupan sebagai anak tunggal dalam keluarga kahwin campur Amerika/melayu membawa pengertian buat dirinya menganggap keluarga kami sebagai keluarga angkatnya.. untuk memecah kesunyian dirinya sebagai anak tunggal.. beliau sungguh gembira bila berpeluang mengenali adik-adik baru dalam kehidupannya..

Kesepiannya terubat dengan kehadiran kami dalam hidupnya walaupun sebentar cuma... kau yang kami sayang..kau yang kami rindu... Walaupun jarak waktu yang telah lama kau tinggalkan namun ianya seperti baru sedetik berlalu pergi.. setiap kata rindu yang kau sampaikan dan kasih sayang yang diluahkan.. setiap bait perkataanmu menjadi memori yang sentiasa tersemat dihati kami.. Do'a sentiasa mengiringimu duhai "anakku".. Anak yang baik.. anak yang cerdik.. Penghibur ayahbondamu yang membesarkannya dengan penuh limpahan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi.. 
Senyummu masih terbayang di gambaran foto terakhirmu... lagu-lagu kirimanmu menjadi penghiburku.. setiap iringan do'amu penyejuk hatiku.. Semoga Rohmu sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT dan diterima segala amalan baikmu serta di himpunkan di kalangan para solehin.  AL_FATIHAH.. Amiin.

Berikut adalah sebahagian notanya di bulan Ramadan 3 tahun yang lalu yang masih tersemat dalam ingatan kami... sebelum berlaku tragedi yang tak disangka dalam penghakhiran kehidupannya di usia yang terlalu muda.. memori seterusnya akan ku nukilkan bila tiba masanya nanti..


Merah adalah warna kegemarannya.

RAMADAN O RAMADAN
Sep 15, 2007, 6:56 pm

O how I miss Malaysia, especially at this time of year. Why? It's because of Ramadan. Here in California, you can't feel the sense of this holy month unless you're at the mosque or the Islamic Center. So, it's hard to be a Muslim in the States. People around you will brand you as weird or radical coz you take up your faith seriously. But unlike Jake and a few others, they'd understand and respect you for it
O Ramadan, how I long for you
Help me to face the trial of life here
Peacefully and calmly
O Ramadan, blessed month
God's mercy is without end.......





 


Sep 15, 2007, 7:26 pm

Hi! This is a picture of me taken by Jake yesterday. It's the coolest time of the day that is the breaking of fast. It's a strange thing, that is Ramadan....It teaches us to reflect on ourselves and others. The thirst and hunger of others are felt. My prayer that night: "O God, my Lord! May you fulfill the needs of others such as You have given me....Amen." Here's to you Ummi Nora. I'm always thinking of you and your family. O how nice it is to be in Malaysia surrounded by your loved ones..



HAVING A SPLASH!
Sep 22, 2007, 5:09 pm

I know it's Ramadan and I can't have a drink, so I followed Jake to the pool to "cool off" at the campus pool even though it's freezing outside. Well, thank for the super heater of the pool, I didn't catch a cold. I think swimming is good for your body , mind and soul. A little swimming won't hurt, for me that is. Wish you guys were here.



10.1.07 (Oct. 1, 2007)
Hi ummi..
 Well, to tell you the truth.... I am a little bit "manja". I am also a sensitive guy especially relating to emotion. My mom and dad are seldom around these days and I feel so "alone". That's why I thank God I found you. You , are_in and the rest of your family are my family here.
 Say hi to all my "sisters' and 9 year old brother.  >>HUGS<<
Have a nice day ahead.
Your "son",
~Nick Danie~l


10.7.07 (Oct. 7, 2007)
Salam ummi nora,
 It's been a while since I read your message. Seems you've been busy for celebrating this coming Eid. Done a lot of baking lately? I do really miss it... I mean the ambiance and the feeling of celebrating Eid in Malaysia.
 About my parents, they'r arrive here last Friday. I really do missed them. But for now, they'd to stay in a nereby hotel and are attending to some business of theirs. I'll be seeing them tomorrow for arrangements to Switzerland.
 To my lil' sis and bro, good luck in your exam. Do study hard and smart. Concentrate okay! Then you'l be able to achieve more and someday, you'll be here in California following my footsteps.
 To ummi and family, I would like to wish you a Happy Eid and Maaf zahir batin in advance.
Your loving son,
~Nick Daniel~


10.10.07 (Oct.10, 2007)
To my dearest Ummi,

  Don't worry ummi, I'll never forget you. Wherever I may be but my hearts will always be thinking of you. Have a nice Raya Celebration and a nice trip back home.
 And I would like to say Maaf Zahir Batin for everything I do or done which made you feel uneasy or disrespect you in anyway. Please forgive me for all my wrongdoings towards you and your family.
 You're the best thing that happens to me.

So, before leaving, I'd like to wish you and your family a Selamat Hari Raya and Maaf zahir batin. Have a great one. Don't worry, we'll stay in touch.... always! 
Remembering you always, 
Your loving son,
~Nick Daniel~Smile

Sep 14, 2007, 8:04 pm

East is East
And West is West
Often people say
But there will come a day
When differences will melt away
With Love & Care
Will help to bridege the gap
Love & Care
Will rub the line right off the map
Some say we haven't got a chance
But we'll get through it
With Love & Care
Love & Care
Will help us joint hand
In a language each understand
Some say there's no movin'
But I see approvin'
With Love & care

~Nick Daniel E~

Melodi Lagu dan lirik yang membuatkan airmatanya menitis.. He ~ "I can't help it but the song brings tears to my eyes. That's what I felt all this while." dan membuatkan ku menjadi sayu hati bila terdengar lagu ini setiap kali ia berkumandang "Bila Terasa Rindu". Kenangan syahdu!!!
Allah lebih menyayangimu "anakku".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails