Pages

Thursday, February 24, 2011

Kuat Semangat , Lemah Semangat, Patah Semangat

Semangat datang dari jiwa, hati dan perasaan... melintasi pemikiran yang di nilai oleh akal..


Semangat kita ni kadang turun naik kan... adakala ia naik memuncak dan adakala jatuh terjelepuk.. Seperti kata pepatah "hangat-hangat tahi ayam".  Bila kita sedang bersemangat kita buat dia bersungguh-sungguh tapi bila gagal .. hancur luluh semangat!!! Terkecewa!! Mudah putus asa... Apa yang perlu dilakukan??

Jadi kita perlukan semangat yang kuat.. untuk mengharungi kehidupan.. jika semangat kita lemah ia akan memudaratkan diri.. Badan akan menjadi lemah lesu dan menjejaskan fikiran menjadi ia berkecamuk. Sudah tentu semua kerja tak menjadi... Sebab itu Iman memainkan peranan penting dalam menguatkan semangat di jiwa setiap insan.


Kekuatan mental memainkan peranan dalam apa jua situasi.. terutama dalam keadaan susah atau berduka.. Berdo'a kepada Allah s.w.t dan sokongan dari orang tersayang amat penting di saat ini.. Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar dan yakin sepenuh jiwa sesungguhnya Allah membantu hamba-hambaNya yang patuh dan taat..


Ujian kehidupan merupakan darjat peningkatan iman seseorang.. kita perlu redha dan bena semangat jati diri yang kental disamping meningkatkan amal ibadat kita kepada Allah s.w.t. Kasih sayang Allah sentiasa disamping hamba-hambaNya yang tidak putus berdo'a samada dalam situasi senang atau susah..


Kita tidak boleh patah semangat jika mengalami kesukaran.. kita perlu teguhkan semangat untuk mengatasi masalah sebaik mungkin mengikut kemampuan.. jika tidak boleh melakukan bersendirian mintalah bantuan dengan orang yang boleh di percayai..

Al-Qur'an adalah pengubat duka bagi semangat yang lemah.. Al-Qur'an kitab suci yang banyak mengandungi hikmah dan ubat mujarab kerana ianya adalah ayat yang di sampaikan oleh Allah buat hamba-hambaNya sebagai panduan dan meningkatkan motivasi.. 


Firman Allah dalam surah Al-Isra' : 82. 
Mafhumnya, "Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Qur'an, ayat-ayat suci yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadaNya..."


Beriman dan beramal dengan Al-Qur'an di samping kita sentiasa berzikir mengingati Allah sepanjang masa dalam apa jua yang kita lakukan.. agar hidup kita sentiasa di rahmati Allah s.w.t dan jiwa menjadi tenang.. Sematkan azam untuk mempelajari ma'ana isi kandungan Al-Qur'an.. Insha' Allah akan terbena semangat yang kuat di dalam diri.. Mudah-mudahan Allah sentiasa merahmati usaha hamba-hambaNya yang senantiasa mencari keredhaanNya.

Sunday, February 20, 2011

Setahun bersamamu (Blogspot.com)













Ahad, 20hb. Februari, 2011

20.02.2010 - 20.02.2011
Diam tak diam dah setahun ku di blogspot ni.. Tak banyak n3 yang ku dah buat setakat ni.. hanya lebih kurang 140 dan 116 sahaja yang tertera.   Kebanyakan n3 adalah berkisar hal diri dan keluarga juga beberapa artikel yang ku copy paste untuk simpanan sebagai rujukan. 

Pada mulanya ku tak berhasrat untuk menampilkan diri kerana lebih senang menjadi pembaca senyap. Lagi pun tak banyak idea nak di nukilkan... Ya lah diri pun bergelar suri rumah sepenuh masa kan dan banyak masa terperuk di rumah. Aktiviti harian lebih kurang sama je setiap hari..  Ada setengahnya apa yang bermain di fikiran ku drafkan sebagai simpanan peribadi jer.
Sebenarnya ku suka geledah blog-blog ilmiah dan juga nukilan yang yang sempoi dan santai... Sambil tu menikmati foto-foto menarik terutama dari resepi hidangan dan juga gambar-gambar pemandangan dan pengalaman kisah para bloggers menjalani kehidupan seharian juga pelbagai tips yang di kongsi..

Ku sungguh kagum begitu ramai penulis blog di alam maya ni yang berkaliber.. dan begitu banyak idea mencurah-curah.  Bertuah badan mereka-mereka yang di kurniakan Allah kebijaksanaan dan kepetahan dalam berkarya.. Sebab tu bila membaca karya mereka hati ni melonjak untuk komen karya menarik para bloggers ni ... maka dengan itu terpaksa ku keluar dari 'persembunyian'... walaupun sebenarnya ku mula berjinak dengan dunia internet ni sejak Februari 2007 dan mula berkenalan dengan rakan-rakan di alam siber ni.. memang menyeronokkan.. bagi orang sepertiku yang tak ramai rakan di sekeliling... Itupun konon untuk memantau anak-anak yang terbabit di alam siber ni.. maka secara tak langsung terjebak sama.. Anak-anaklah yang mengajar pengunaan url... copy and paste dan mana yang ku tak faham memang anak-anaklah yang mengajar.. 

Zaman sekolah era 1970an dulu mana kita pernah di dedahkan dengan komputer kann.. paling tidak pun bermain dengan mesin taip 'keletak keletik' yang kadang tersangkut-sangkut dan kadangkala ada masalah pula pada dakwat di riben mesin taip tu..  dari situ ku mula belajar guna 10 jari dengan memahirkan diri mengunakan key word seperti asdf, ;lkj, dan lain-lain tanpa melihat key board..

Kini dalam usia dah nak masuk usia emas ni.. baru berjinak dengan IT (Information in technology) ni.. sekurang-kurangnya tak de lah sampai tak tahu langsung bab-bab teknologi maklumat ni.. ia dak!!!  Kerana di sini banyak juga info boleh di layari di website dan bila ada masalah kemusykilan agama ada tempat untuk kita rujuk di sini..  Asal kita dapat menafaatkan benda yang baik dan tidak terbabit atau terpengaruh dengan gejala kurang sehat yang juga terdapat di dunia siber ni.. berpada-padalah ketika menggunakannya.. jangan sampai terlalai dengan tanggungjawab yang di pikul dibahu....

Selamat berkarya duhai rakan-rakan semua..  Terima kasih bagi pengunjung di kasihi yang sudi jadi follower dan para pengunjung budiman yang sudi menziarahi 'teratakku' yang tak sepertinya ini.. Salam kasih mesra dariku.. ~Nora~


Tuesday, February 15, 2011

Salawat dan Salam buat junjungan besar Rasulullah s.a.w. Memperingati tarikh kelahiran dan kewafatan Rasulullah S.A.W. (12 Rabi'ul Awal)



صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِي سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمُ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ اللهِ عَلَيْكَ
أَشْرَقَ البَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتْفَتْ مِنهُ البُدُورُ
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُورِ
أَنْتَ شـَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُورٌ فَوْقَ نُورِ
أَنْتَ اِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُورِ
يَا حَبِيْبِي يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوسَ الخَافِقَيْنِ
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد
يَا إِمَامَ القِبْلَتَيْنِ
مَنْ رَّأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيمَ الوَالِدَينِ
حَوْضُكَ الصَّفِى الـمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَومًا النُّشُورِ
عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيبُ الدَّعَوَاتِ
رَبِّ اِرْحَمْنَا جَمِيعًا
بِجَمِيعِ الصَّالِحَاتِ
وَصَلاَةُ اللهِ عَلَى أحْمَد
عَدَّ تَحْرِيرِ السُّطُورِ



اللهم صل على سيدنا محمد ، وعلى آل سيدنا محمد ، كما صليت على آل سيدنا إبراهيم ، إنك حميد مجيد . اللهم بارك على سيدنا محمد ، وعلى آل سيدنا محمد ، كما باركت على آل سيدنا إبراهيم ، إنك حميد مجيد

Marilah sama-sama kita hayati Riwayat Rasulullah S.A.W di saat kewafatannya yang di sampaikan 
oleh Akhi Rosli Hanip di Al-Hikmah

Saya menyeru diri saya sendiri dan juga rakan-rakan semua agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT dengan melakukan segala suruhanNya dan menjauhi segala yang ditegahNya. Janganlah kita hanya tahu mendengar sahaja perkataan taqwa serta menyebutnya sedangkan ia tidak menyerap ke dalam sanubari kita . Hitunglah diri kita setiap masa samada semakin hampir kepada Allah atau sebaliknya. Adakah amalan soleh kita semakin meningkat atau pun menurun….

Firman Allah dalam ayat 128 dan 129 surah at-Taubah yang bermaksud : Sesungguhnya telah datang kepadamu seorang rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaanmu, sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin. Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah : “Cukuplah Allah bagiku, tiada tuhan selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arasy yang agung”.

Pada hari ini marilah kita sama-sama menghitung diri kita samada hari ini hanya akan berlalu begitu sahaja atau pun sudah nampak disana perubahan pada diri kita dan masyarakat dalam sama-sama menghidupkan sunnah Rasulullah s.a.w dan melaksanakan setiap apa yang dibawanya. Jangan kita jadikan perayaan (seperti maulid) hanya untuk menyambut dan memuja tubuh Rasulullah s.a.w sahaja sebagaimana yang pernah dilakukan oleh Abu Lahab yang menyembelih 100 ekor unta kerana kegembiraan di atas kelahiran nabi Muhammad s.a.w. Tetapi akhirnya dialah yang menjadi penghalang dan penentang yang utama terhadap dakwah Rasulullah s.a.w sehingga adanya surah al-Lahab dalam al-Quran yang memberitahu kita semua bagaimana kecelakaan yang besar menimpa Abu Lahab dan isterinya kerana menolak dan mencerca dakwah suci Rasulullah s.a.w. Kita juga tidak mahu segala sifat mulia Rasulullah s.a.w diketahui dan disebut oleh kita saban hari samada melalui pembacaan buku, pendengaran melalui kuliah atau pun sebutan dalam berzanji dan juga selawat tetapi sekadar menjadi pengetahuan sahaja tanpa ada di sana usaha ke arah mencontohi dan melaksanakan kewajipan yang disuruh. Kita tidak mahu menjadi seperti ahli kitab dari golongan Yahudi dan Krisitian yang mengenali keperibadian Rasulullah s.a.w sebagaimana mereka mengenali anak mereka sendiri tetapi setelah kelahiran nabi Muhammad s.a.w, merekalah yang menjadi musuh utama kepada dakwahnya.

Hari ini saya mahu mengajak anda semua hayati kisah ketika saat-saat kewafaatan Nabi Muhammad s.a.w.

Diberitakan dari Ibnu Mas'ud ra bahwa ia berkata: Ketika ajal Rasulullah SAW sudah dekat, baginda mengumpul kami di rumah Siti Aisyah ra. Kemudian baginda memandang kami sambil berlinangan air matanya, lalu bersabda:

"Marhaban bikum, semoga Allah memanjangkan umur kamu semua, semoga Allah menyayangi, menolong dan memberikan petunjuk kepada kamu. Aku berwasiat kepada kamu, agar bertakwa kepada Allah. Sesungguhnya aku adalah sebagai pemberi peringatan untuk kamu. Janganlah kamu berlaku sombong terhadap Allah." Allah berfirman: "Kebahagiaan dan kenikmatan di akhirat. Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan dirinya dan membuat kerosakan di muka bumi. Dan kesudahan syurga itu bagi orang-orang yang bertakwa."

Kemudian kami bertanya: "Bilakah ajal baginda ya Rasulullah? Baginda menjawab: Ajalku telah hampir, dan akan pindah ke hadhrat Allah, ke Sidratulmuntaha dan ke Jannatul Makwa serta ke Arsyi la' la." Kami bertanya lagi: "Siapakah yang akan memandikan baginda ya Rasulullah? Rasulullah menjawab: Salah seorang ahli bait. Kami bertanya: "Bagaimana nanti kami mengafani baginda ya Rasulullah?" Baginda menjawab: "Dengan bajuku ini atau pakaian Yamaniyah." Kami bertanya: "Siapakah yang mensolatkan baginda di antara kami?" Kami menangis dan Rasulullah SAW pun turut menangis.

Kemudian baginda bersabda: "Tenanglah, semoga Allah mengampuni kamu semua. Apabila kamu semua telah memandikan dan mengafaniku, maka letaklah aku di atas tempat tidurku, di dalam rumahku ini, di tepi liang kuburku, kemudian keluarlah kamu semua dari sisiku. Maka yang pertama-tama mensolatkan aku adalah sahabatku Jibril as. Kemudian Mikail, kemudian Israfil kemudian Malaikat Izrail (Malaikat Maut) beserta bala tenteranya. Kemudian masuklah anda dengan sebaik-baiknya. Dan hendaklah yang mula solat adalah kaum lelaki dari pihak keluargaku, kemudian yang wanita-wanitanya, dan kemudian kamu semua."

Semenjak hari itulah Rasulullah SAW bertambah sakitnya, yang ditanggungnya selama 18 hari, setiap hari ramai yang mengunjungi baginda, sampailah datangnya hari Isnin dalam keheningan Fajar Subuh 12 Rabiul Awwal tahun 11 hijrah, di saat itulah baginda menghembus nafas yang terakhir. Sehari menjelang baginda wafat iaitu pada hari Ahad, penyakit baginda semakin bertambah tenat. Pada hari itu, setelah Bilal bin Rabah ra. selesai mengumandangkan azannya, ia berdiri di depan pintu rumah Rasulullah SAW, kemudian memberi salam: "Assalamualaikum ya Rasulullah?" Kemudian ia berkata lagi "Assolah yarhamukallah." Fatimah menjawab: "Rasulullah dalam keadaan sakit?" Maka kembalilah Bilal ke dalam masjid, ketika bumi terang disinari matahari siang, Bilal datang lagi ke tempat Rasulullah, lalu ia berkata seperti perkataan yang tadi. Kemudian Rasulullah memanggilnya dan menyuruh ia masuk. Setelah Bilal bin Rabah masuk, Rasulullah SAW bersabda: "Saya sekarang dalam keadaan sakit, Wahai Bilal, kamu perintahkan saja agar Abu Bakar menjadi imam dalam solat." Maka keluarlah Bilal sambil meletakkan tangan di atas kepalanya sambil berkata: "Aduhai, alangkah baiknya bila aku tidak dilahirkan ibuku?" Kemudian ia memasuki masjid dan berkata kepada Abu Bakar ra. agar beliau menjadi imam dalam solat tersebut. Ketika Abu Bakar ra. melihat ke tempat Rasulullah SAW yang kosong, sebagai seorang lelaki yang lemah lembut, ia tidak dapat menahan perasaannya lagi, lalu ia menjerit dan akhirnya dia pengsan.

Orang-orang yang berada di dalam masjid menjadi kalam kabut sehingga terdengar oleh Rasulullah SAW. Baginda bertanya: "Wahai Fatimah, suara apakah yang bising itu? Fatimah rha. menjawab: "Orang-orang menjadi ribut dan bingung kerana Rasulullah SAW tidak ada bersama mereka." Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali bin Abi Thalib dan ibnu Abbas ra, sambil dibimbing oleh mereka berdua, maka baginda berjalan menuju ke masjid. Baginda solat dua rakaat, setelah itu baginda melihat kepada orang ramai dan bersabda:

"Ya ma'aasyiral Muslimin, kamu semua berada dalam pemeliharaan dan perlindungan Allah, sesungguhnya Dia adalah penggantiku atas kamu semua setelah aku tiada. Aku berwasiat kepada kamu semua agar bertakwa kepada Allah SWT, kerana aku akan meninggalkan dunia yang fana ini. Hari ini adalah hari pertamaku memasuki alam akhirat, dan sebagai hari terakhirku berada di alam dunia ini."

Malaikat Maut datang berjumpa Rasulullah pada hari esoknya, iaitu pada hari isnin, Allah mewahyukan kepada Malaikat Maut supaya ia turun menemui Rasulullah SAW dengan berpakaian sebaik-baiknya. Dan Allah menyuruh kepada Malaikat Maut mencabut nyawa Rasulullah SAW dengan lemah lembut. Seandainya Rasulullah menyuruhnya masuk, maka ia dibolehkan masuk, namun jika Rasulullah SAW tidak mengizinkannya, ia tidak boleh masuk, dan hendaklah ia kembali saja. Maka turunlah Malaikat Maut untuk menunaikan perintah Allah SWT. Ia menyamar sebagai seorang biasa.

Setelah sampai di depan pintu tempat kediaman Rasulullah SAW, Malaikat Maut itupun berkata: "Assalamualaikum Wahai ahli rumah kenabian, sumber wahyu dan risalah!"

Fatimah rha berkata kepada tetamunya itu: "Wahai Abdullah (Hamba Allah), Rasulullah sekarang dalam keadaan sakit." Kemudian Malaikat Maut itu memberi salam lagi: "Assalamualaikum. Bolehkah saya masuk?" Akhirnya Rasulullah SAW mendengar suara Malaikat Maut itu, lalu baginda bertanya kepada puterinya Fatimah: "Siapakah yang ada di muka pintu itu? Fatimah menjawab: "Seorang lelaki memanggil ayah, saya katakan kepadanya bahawa ayahanda dalam keadaan sakit. Kemudian dia memanggil sekali lagi dengan suara yang menggetarkan sukma." Rasulullah SAW bersabda: "Tahukah kamu siapakah dia?"Fatimah menjawab: "Tidak wahai baginda." Lalu Rasulullah SAW menjelaskan: "Wahai Fatimah, ia adalah pengusir kelazatan, pemutus keinginan, pemisah jemaah dan yang meramaikan kubur."

Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Masuklah, Wahai Malaikat Maut. Maka masuklah Malaikat Maut itu sambil mengucapkan `Assalamualaika ya Rasulullah." Rasulullah SAW pun menjawab: Waalaikassalam Ya Malaikat Maut. Engkau datang untuk berziarah atau untuk mencabut nyawaku?" Malaikat Maut menjawab: "Saya datang untuk ziarah sekaligus mencabut nyawa. Jika tuan izinkan akan saya lakukan, kalau tidak, saya akan pulang. Rasulullah SAW bertanya: "Wahai Malaikat Maut, di mana engkau tinggalkan kecintaanku Jibril? "Saya tinggalkan d ia di langit dunia?" Jawab Malaikat Maut.

Baru saja Malaikat Maut selesai berbicara, tiba-tiba Jibril as datang kemudian duduk di samping Rasulullah SAW.Maka bersabdalah Rasulullah SAW: "Wahai Jibril, tidakkah engkau mengetahui bahawa ajalku telah dekat? Jibril menjawab: Ya, Wahai kekasih Allah." Seterusnya Rasulullah SAW bersabda: "Beritahu kepadaku Wahai Jibril, apakah yang telah disediakan Allah untukku di sisinya? Jibril pun menjawab: "bahwa pintu-pintu langit telah dibuka, sedangkan malaikat-malaikat telah berbaris untuk menyambut rohmu." Baginda SAW bersabda: "Segala puji dan syukur bagi Tuhanku. Wahai Jibril, apa lagi yang telah disediakan Allah untukku? Jibril menjawab lagi: bahwa pintu-pintu Syurga telah dibuka, dan bidadari-bidadari telah berhias, sungai-sungai telah mengalir, dan buah-buahnya telah ranum, semuanya menanti kedatangan rohmu." Baginda SAW bersabda lagi: "Segala puji dan syukur untuk Tuhanku. Beritahu lagi wahai Jibril, apa lagi yang di sediakan Allah untukku? Jibril menjawab: Aku memberikan berita gembira untuk tuan. Tuanlah yang pertama-tama diizinkan sebagai pemberi syafaat pada hari kiamat nanti." Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Segala puji dan syukur, aku panjatkan untuk Tuhanku.

Wahai Jibril beritahu kepadaku lagi tentang khabar yang menggembirakan aku?" Jibril as bertanya: "Wahai kekasih Allah, apa sebenarnya yang ingin tuan tanyakan? Rasulullah SAW menjawab: "Tentang kegelisahanku, apakah yang akan diperolehi oleh orang-orang yang membaca Al-Quran sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berpuasa pada bulan Ramadhan sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berziarah ke Baitul Haram sesudahku?" Jibril menjawab: "Saya membawa khabar gembira untuk baginda. Sesungguhnya Allah telah berfirman: Aku telah mengharamkan Syurga bagi semua Nabi dan umat, sampai engkau dan umatmu memasukinya terlebih dahulu." Maka berkatalah Rasulullah SAW: "Sekarang, tenanglah hati dan perasaanku.

Wahai Malaikat Maut dekatlah kepadaku?" Lalu Malaikat Maut pun berada dekat Rasulullah SAW. Ali ra bertanya: "Wahai Rasulullah SAW, siapakah yang akan memandikan baginda dan siapakah yang akan mengafaninya? Rasulullah menjawab: Adapun yang memandikan aku adalah engkau wahai Ali, sedangkan Ibnu Abbas menyiramkan airnya dan Jibril akan membawa hanuth (minyak wangi) dari dalam Syurga. Kemudian Malaikat Maut pun mulai mencabut nyawa Rasulullah. Ketika roh baginda sampai di pusat perut, baginda berkata: "Wahai Jibril, alangkah pedihnya maut." Mendengar ucapan Rasulullah itu, Jibril as memalingkan mukanya. Lalu Rasulullah SAW bertanya: "Wahai Jibril, apakah engkau tidak suka memandang mukaku? Jibril menjawab: Wahai kekasih Allah, siapakah yang sanggup melihat muka baginda, sedangkan baginda sedang merasakan sakitnya maut?" Akhirnya roh yang mulia itupun meninggalkan jasad Rasulullah SAW. Kesedihan Sahabat Berkata Anas ra: "Ketika aku melalui depan pintu rumah Aisyah ra aku dengar ia sedang menangis, sambil mengatakan: Wahai orang-orang yang tidak pernah memakai sutera. Wahai orang-orang yang keluar dari dunia dengan perut yang tidak pernah kenyang dari gandum. Wahai orang yang telah memilih tikar dari singgahsana. Wahai orang yang jarang tidur di waktu malam kerana takut Neraka Sa'ir."......

Lihatlah betapa sayangnya Baginda kepada kita yakni umatnya sehinggakan Baginda menanyakan kepastian tentang nasib umat ini sesudah kewafatan Baginda saw kepada Jibrail as. Oleh itu marilah kita semua berusaha membawa nilai-nilai dan pengajaran sirah Nabi ini ke dalam jiwa kita semua. Hasilnya, sikap istiqamah, perjalanan hidup yang bersih dan usaha-usaha pengislahan yang kita lakukan akan menjadi teladan kepada orang ramai. Hingga seolah-olah Rasulullah s.a.w. hidup dalam kehidupan umat Islam umpama sinaran mentari yang menyinari kegelapan kehidupan mereka. la membekalkan tenaga kepada hati, akal dan tingkah laku mereka. Lantaran itu kemurniaan, istiqamah dan idealisme masyarakat Islam dapat dikembalikan. Sekaligus bakal menempatkan mereka sekali lagi di persada kepimpinan dan peneraju bangsa-bangsa di dunia. Firman Allah Taala mengenai umat Islam dapat dicapai sekali lagi:

"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)". (Ali 'Imran: 110)

"Segala puji milik Tuhan Yang Maha Agung Pemilik Seluruh Alam ini, salawat dan salam atas Rasul Junjungan, Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan para sahabat baginda. Ya Allah ajarkan kepada kami ‘ilmu yang bermanfaat, dan berikan manfaat kepada kami daripada ‘ilmu yang Kau ajarkan. Ya Allah, jadikanlah kami, ibu bapa dan keluarga kami serta umat Nabi Muhammad s.a.w. yang lain hamba-Mu yang istiqamah dan ikhlas mentaati-Mu. Jadikanlah akhir hayat kami dalam husnul khotimah dan melafazkan kalimah tauhid.  Ya Allah, Rahmatilah roh-roh para rasul, anbiya', ahli keluarga, para mujahid, mukminin dan mukminat, kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagiaan mereka di alam baqa' dan di akhirat kelak... Amin Ya Rabbal Alamin."

Sunday, February 13, 2011

Azab Bagi Wanita ~ Peringatan~

AZAB BAGI WANITA

by C'Tiey CakYuyuk on Tuesday, November 2, 2010 at 12:03am
Azab Bagi Wanita



Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat
Renungan    
khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....
                                                                    
Saidina Ali r.a menceritakan suatu ketika melihat        
Rasulullah s.a.w menangis ketika ia datang bersama Fatimah.


Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah s.a.w menangis. Beliau menjawab,

"Pada malam aku di israk-kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang diseksa dengan berbagai seksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Kerana, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan seksaannya.  

Puteri Rasulullah s.a.w kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.  "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.  

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat  ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, dihulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di  bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.  

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk kerana penyakit sopak dan kusta.


Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,          
beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang
rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malaikat memukulnya dengan kayu dari api neraka,"kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka
disiksa seperti itu?                                                                                                 

*Rasulullah menjawab, "Wahai puteriku, adapun mereka yang  tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.  

*Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang 'mengotori' tempat tidurnya.  

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan  yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mahu mandi suci dari haid dan nifas.        

                                                                                        

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah kerana ia  berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang  yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya       kecantikannya dilihat oleh lelaki-lelaki yang bukan muhrimnya.                                                                 

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya kerana ia boleh solat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi wajib.                                                                                               

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan  yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Saidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.                                                                                     
Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.


Saturday, February 12, 2011

Egypt's military says it not legitimate government

CAIRO – Egypt's military says it will not act as a substitute for a "legitimate" government after President Hosni Mubarak resigned and transferred his power to the armed forces.
A military spokesman, in a brief televised statement, said the armed forces would later announce measures and arrangements to introduce the changes Egyptians want.
He also praised Mubarak for his contribution to the nation.
THIS IS A BREAKING NEWS UPDATE. Check back soon for further information. AP's earlier story is below.
CAIRO (AP) — Fireworks burst over Tahrir Square and Egypt exploded with joy and tears of relief after pro-democracy protesters brought down President Hosni Mubarak with a momentous march on his palaces and state TV. Mubarak, who until the end seemed unable to grasp the depth of resentment over his three decades of authoritarian rule, finally resigned Friday and handed power to the military.
"The people ousted the regime," rang out chants from crowds of hundreds of thousands massed in Cairo's central Tahrir Square and outside Mubarak's main palace several miles away in a northern district of the capital.
The crowds in Cairo, the Mediterranean city of Alexandria and other cities around the country erupted into a pandemonium of cheers and waving flags. They danced, hugged and raised their hands in prayer after Vice President Omar Suleiman made the announcement on national TV just after nightfall. Some fell to kiss the ground, and others chanted, "Goodbye, goodbye."
"Finally we are free," said Safwan Abou Stat, a 60-year-old protester. "From now on anyone who is going to rule will know that these people are great."
Thousands from around the capital converged on the celebrating crowd in Tahrir, or Liberation, Square, the epicenter of the stunning protest movement that was started by a small core of secular, liberal youth activistson the Internet and turned into the biggest popular uprising in the Arab world.
The protests have already echoed around the Middle East, with several of the region's autocratic rulers making pre-emptive gestures of democratic reform to avert their own protest movements. The lesson many took: If it could happen in three weeks in Egypt, where Mubarak's lock on power had appeared unshakable, it could happen anywhere.
The United States at times seemed overwhelmed trying to keep up with the rapidly changing crisis, fumbling to juggle its advocacy of democracy and the right to protest, its loyalty to longtime ally Mubarak and its fears of Muslim fundamentalists gaining a foothold. Neighboring Israel watched with growing unease, worried that their 1979 peace treaty could be in danger. It quickly demanded on Friday that post-Mubarak Egypt continue to adhere to it.
Mubarak, a former air force commander came to power after the 1981 assassination of his predecessor Anwar Sadat by Islamic radicals. Throughout his rule, he showed a near obsession with stability, using rigged elections and a hated police force accused of widespread torture to ensure his control.
He resisted calls for reform even as public bitterness grew over corruption, deteriorating infrastructure and rampant poverty in a country where 40 percent live below or near the poverty line.
Up to the last hours, Mubarak sought to cling to power, handing some of his authorities to Suleiman while keeping his title.
But an explosion of protests Friday rejecting the move appeared to have pushed the military into forcing him out completely. Hundreds of thousands marched throughout the day in cities across the country as soldiers stood by, besieging his palaces in Cairo and Alexandria and the state TV building. A governor of a southern province was forced to flee to safety in the face of protests there.
Mubarak himself flew to his isolated palace in the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh, 250 miles from the turmoil in Cairo.
His fall came 32 years to the day after the collapse of the shah's government in Iran.
Vice President Suleiman — who appears to have lost his post as well in the military takeover — appeared grim as he delivered the short announcement.
"In these grave circumstances that the country is passing through, President Hosni Mubarak has decided to leave his position as president of the republic," he said. "He has mandated the Armed Forces SupremeCouncil to run the state. God is our protector and succor."
Nobel Peace laureate Mohammed ElBaradei, whose young supporters were among the organizers of the protest movement, told The Associated Press, "This is the greatest day of my life."
"The country has been liberated after decades of repression," he said adding that he expects a "beautiful" transition of power.
The question now turned to what happens next after effectively a military coup, albeit one prompted by overwhelming popular pressure. Protesters on Friday had overtly pleaded for the army to oust Mubarak. The country is now ruled by the Armed Forces Supreme Council, the military's top body consisting of its highest ranking generals and headed by Defense Minister Field Marshal Hussein Tanwawi.
State TV said a new statement by the military would be issued Friday evening.
Earlier in the day, the council vowed to guide the country to greater democracy. It said was committed "to shepherding the legitimate demands of the people and endeavoring to their implementation within a defined timetable until a peaceful transition to a democratic society aspired to by the people."
Abdel-Rahman Samir, one of the protest organizers, said the movement would now open negotiations with the military over democratic reforms but vowed protests would continue to ensure change is carried out.
"We still don't have any guarantees yet — if we end the whole situation now the it's like we haven't done anything," he said. "So we need to keep sitting in Tahrir until we get all our demands."
But, he added, "I feel fantastic. .... I feel like we have worked so hard, we planted a seed for a year and a half and now we are now finally sowing the fruits."
Sally Toma, another of the organizers, said she did not expect the military would try to clear the square. "We still have to sit and talk. We have to hear the army first," she said.
For the moment, concerns over the next step were overwhelmed by the wave of joy and disbelief.
Outside the Oruba presidential palace in northern Cairo, where tens of thousands had marched during the day, one man sprawled on the grass, saying he couldn't believe it. Protesters began to form a march toward Tahrir in a sea of Egyptian flags.
In Tahrir, protesters hugged, kissed and wept. Whole families took pictures of each other posing with Egyptian flags with their mobile phones as bridges over the Nile jammed with throngs more flowing into the square.
Abdul-Rahman Ayyash, an online activist born eight years after Mubarak came to office, said he would be celebrating all night, then remain in the square to ensure the military "won't steal the revolution."
"I'm 21 years old," he said. "This is the first time in my life I feel free."

News from Yahoo! News 
More news on  Al-Jazeera  and here

Thursday, February 10, 2011

Gerimis .....!!!!!



Rabu 9 Februari.. (Bandar Klang - pagi 9.30-10.30)

Mega mendung berarak berlalu
berat jua mu untuk menampung
akhirnya menitik jua walau hanya
titisan hujan gerimis membasahi bumi
air tenang berkocak menyambut titisan 
mengairi saliran mengalir lesu


Tatkala sinaran cahaya mentari bersinar cerah
menepis mega mendung pergi
mega putih bak kapas saling bergabung
berarak mengikut arah
membawa haluan bersama bayu

Bak hati dan jiwa bertaut
Tatkala melabuh jiwa sayu.. merintih pilu Allah saja yang tahu..
Allah tempat mengadu, 
tiada kebahagiaan tanpa keperitan,
tiada kebahagiaan tanpa kasih dan sayang,
kebahagian di semai tidak berpanjangan, 
tangisan parah hati 
tidak terbendung
dengan bersaksi
bagaikan bunga terlerai dari tangkainya
gugur bersama gerimis hati


Redhamu ada hikmahnya
walaupun ditelan pahit di buang sayang



Sabar.. tabah...
bakal ada bahtera baru menanti
melayari samudera tenang 
Allah sentiasa bersama
menaungi jiwa dan hati
do'a syahdu dalam patuh dan sujud

Titisan gerimis menyirami kuntuman bunga
titisan mu walau sedikit
menyegarkan bunga
semerbak mewangi menguntum mekar..
mekarlah..mekarlah..mekarlah
bunga-bunga di taman hati..





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails