Pages

Saturday, March 5, 2011

Kempen pilihanraya!!!

Tiba je kempen pilihanraya ... macam tak boleh nak dengar dan baca apa yang akan dorang katakan...  tak tahan sikap kutuk mengutuk dan tuduh menuduh.. mencari kesilapan atau kesalahan.. tak kiralah pihak mana pun ... jika benda tu sekadar fitnah.. bagaimana pula? (tak nak jadi isu politik ..... kita ni pemerhati je kannn dan semestinya kitalah orang awam yang akan menilai mana yang patut kita pilih yang penting kita nak pemimpin yang menunaikan solat berjemaah bukan ketika ada urusan rasmi sahaja tetapi setiap waktu solat 5 waktu.)

Bila baca akhbar ke! di internet ke! berita di tv ke! di radio ke!! menggeleng kepala baca dan mendengar hal politik ni... sekali lagi tak kiralah  lambang politik apa pun... sama je!!! mencari salah lawan dan memuji kelebihan sendiri.. memang itu ya gaya berpolitik..? Silap hari, panas telinga dan hati pun boleh panas juga tau!!!! Padahal tak terlibat sama pun nak berkempen ni... tapi sikap sakat menyakatnya tu tak tahan mendengarnya... paling sensitif bila dikaitkan dengan agama.. jangan salah cakap nanti melibatkan dosa pulak!! Kerana Allah tu lebih mengetahui segala-galanya niat hati seseorang dan apa yang cuba di sampaikan... setiap bait yang di baca.. hati kita pun akan berkata-kata juga kan... "hai hati berbaik sangkalah kamu...bersihkan lah hati-hati kami dari bersikap buruk sangka, ..." 

Bila ku terlayar blog-blog penyokong politik ni pun.. tak kira lambang apa pun asyik cerita keburukan orang.. ishhhh susah nak terima ..  caci maki tak leyh nak kata la..sampai ntang caci maki, carut marut ni ku berhenti membaca dan tak suka nak teruskan...  Boleh jadi panas hati kan baca!!! Tapi kita yang tak de kena mengena ni.. cool je tapi bila melibatkan maruah orang kan tak baik!!! ... yang pelik tu kadang bila kita klik next blog... asyik kena blog politik je??? Sepintas lalu... klik lagi ..politik..klik lagi politik... tak habis orang berkisah cerita politik ni ya!!  Kita ni suka baca blog yang sempoi, santai dan sejuk hati bila membacanya..

Islam tak mengajar kita menyingkap keburukan orang lain dan mengaibkan mereka di depan orang ramai.. jadi bagaimana nak berkempen cara bersih ya???  Ikutlah cara pemimpin Agung kita Nabi Muhammad s.a.w. yang sentiasa mengajak kita melakukan kebaikan dan menjauhi larangan yang di tegah oleh Allah s.w.t. dan berbuat baiklah  sesama manusia.  Kenal mengenali hati budi masing-masing.. berpesan-pesan pada kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran..  Berbicara cara hikmah.. Jadilah pemimpin di hati rakyat dan di redhai Allah s.w.t.

Apa pun di gelanggang politik je mereka begini, seperti musuh.. bila berkumpul mereka ni sahabat!!! Betul tak... Masing-masing ingin meraih kemenangan dengan pelbagai cara dan permainan kata-kata, yang penting janji tu perlu ditunai...."bukan cakap tak serupa bikin".. tapi setakat ni.. dimana tempatku berpijak apa yang di janji telah di kota.. Alhamdulillah.. pemimpin yang bertanggungjawab tidak mementingkan diri sendiri dan mengutamakan masyarakat yang di pimpin.. Inilah namanya kepimpinan melalui teladan.. Sentiasa manis muka, tersenyum dan memulakan pertanyaan dulu.. raut wajahnya nampak keikhlasan ..

Kita yang di pimpin ni sentiasa menjadi pemerhati... kita tidak menilai seseorang itu dari kata-katanya sahaja tapi perlaksanaan apa yang di kata itu di tunaikan... dan sifat tidak bangga diri, tidak bermuka-muka dan ringan tulang untuk sama-sama berbakti kepada masyarakat..tak kira agama atau bangsa sekalipun.. Sebagai orang Islam kita perlu menunjukan teladan yang baik dengan penyampaian yang penuh hikmah dan tidak menyemburkan kata-kata yang tidak enak di dengar... sekali lagi tak kira lambang politik apa pun.... Menjadi pemimpin ini jangan ada niat nak beratkan poket sendiri memang tak lamalah jadi pemimpin... Masyarakat boleh menilai ... betul kan!!! Kita boleh menilai  pemimpin yang bekerja untuk masyarakat atau bekerja kerana mengejar kedudukan dan mengumpul harta... $$$$$!!!!

Walau apa orang kata, ku tetap menghargai jasa Tun Dr. Mahathir atas apa juga pengorbanannya memajukan negara yang tercinta ini... walau sesibuk mana pun beliau waktu jadi pemimpin dulu ku sungguh terharu bila menerima warkah darinya.. Tulisan tangannya yang mahal... Gembira bukan kepalang bila dapat warkah dari pemimpin kannnn!! Tu kenangan silam... Masa diriku masih bujang lagi nun jauh dari tanah air.. 

Tetiba je keluar mood bicara politik.... saja mengambil waktu selepas menjahit jahitan yang tak siap-siap lagi... sambil menjahit dengar berita tv... datang idea pulak nak coret kat blog ni...

Suka tak suka kena ambil tahu juga hal politik... Pemimpin perlu ada dalam masyarakat jika tidak akan pincang pentadbiran.. Pemimpin yang bijak, baik hati, jujur, rajin, ikhlas dan senang di dekati, (ada 'nur' di wajahnya..) akan di hormati oleh masyarakat. 
Bila rakyat sudah bangkit..... lihatlah perkembangan di negara Teluk... "cermin diri.. lihat peribadi!!!"



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails