Pages

Thursday, July 29, 2010

Kad Pengenalan Diri.. (MyKad my hero)

Olo-lo heroku ini tersenyum ambil foto MyKad... (sekadar fokus gambar wajahnya)
catatan: Daftar di Pejabat Pendaftaran Klang bersama Abahnya 
Tarikh: 28.04.2010
(Pergi bersama-samaUmmi tapi Ummi menemankan Atok ~appointment di HTAR Klang.)
Tarikh siap kad: Sebulan kemudian...

Genap sudah umur 12 tahun heroku seorang ni.. pada 28hb. April, 2010 yang lalu.   Bila dah cecah usia 12 tahun setiap penduduk warga Malaysia wajib mendaftar untuk mendapatkan kad pengenalan diri ni untuk kemudahan pelbagai urusan kelak.. jika tak de MyKad ni susah dibuatnya.. di cap PATI (pendatang tanpa izin) pulak!! Bukan parti-parti politik yang ada kat Malaysia ni tau...


Sekarang ni baby yang baru lahir pun dah ada kad yang di panggil MyKid.. Butir-butir disini.. zaman dah berubah kann .. dulu sekadar sijil kelahiran je.. tapi sijil kelahiran ni perlu disimpan elok-elok kerana itu bukti penting kelahiran.

Zaman kita dulu, kad pengenalan plastik sungguh tahan lasak.. yang ada cap jari di kiri kanan tu.. siapa yang lahir di zaman 1900'an hingga 1970 an pernah memilikinya kann..saya lebih suka kad yang itu... mungkin anak-anak zaman ni dah tak de peluang nak tenguk kad-kad pengenalan yang dahulu sebab semua kad pengenalan lama di serah kembali kepada Jabatan Pendaftaran untuk pelupusan.. tak boleh di jadikan sentimental value.. oleh pemegangnya. 


Pada mulanya cuba search di internet ni tak jumpa foto contoh IC lama?? Beberapa minit kemudian.......


Akhirnya saya jumpa juga sejarah bermulanya kad pengenalan diri di tanah air kita ini di sini (sebagai rujukan)

Kad Pengenalan Plastik Pertama Bernombor 0000001 Dimiliki Oleh Almarhum Y.T.M. Tunku Abdul Rahman


























No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails