Pages

Thursday, December 20, 2012

Perjalanan Haji: Kenangan manis di tahun 2012M (1433H)


 Nota: 20.12.2012 ( 7 Safar, 1434H)

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Segala puji hanya bagi Allah S.W.T. Tuhan pencipta sekalian alam.  Salawat dan salam ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.A.W. pemimpin umat, pembawa sinar cahaya kebenaran.. Rasul pilihan Allah yang di rindui oleh keseluruhan ummatnya yang beriman..

Alhamdulillah.., ku panjatkan syukur ke hadrat Illahi kerana tahun 1433H (2012)  ini adalah tahun paling bermakna dan penuh kegembiraan buatku dan suami tercinta..,   termasuk kakakku yang di kasihi..., juga buat tetamu-tetamu Allah dari seluruh dunia.

Catatanku: Note: 20.11.2011 - Impianku - Semoga di makbulkan Allah!! 
Alhamdulillah impianku dan suami untuk menunaikan haji di makbulkan Allah S.W.T. setelah menerima jemputan Allah ke tanah sucinya  di tahun 1433H (2012).  Kad jemputan teristimewa yang sentiasa dinanti-nanti dalam kehidupan setiap umat Islam.

Perjalanan bermula ke Tabung Haji, Kelana Jaya malam Jumaat 20.09.2012 untuk pendaftaran; Bertolak dari KLIA pada 21.09.2012 ke Madinah hingga 29.09.2012 kemudian ke Makkah hingga 04.11.2012 bertolak ke Madinatul Hujjaj, Jeddah dan berlepas dari 'airport' Jeddah pada 05.11.2011 jam 11.00 pagi waktu Saudi dan tiba di tanah air, awal pagi Selasa, 06.11.2011 jam 12.15 pagi (waktu Malaysia) awal sejam dari waktu jangkaan (berada di Tanah Arab selama 46 hari 44 malam) Amiin!!

Pengalaman perjalanan yang sungguh indah di kedua-dua tanah haram ini..Ka'abah Masjidil Haram, di Kota Tanah suci Makkah yang sentiasa bercahaya di waktu malamnya dan tidak pernah sunyi dengan kehadiran jutaan tetamu Allah tak kira siang atau malam melaksanakan ibadah haji dan umrah di musim haji  atau mengerjakan umrah di luar waktu musim haji.  Para hujjaj mengabdikan diri pada yang ESA bagi melengkapkan rukun Islam ke 5 setiap tahun..
  
Kelebihan beribadah di Masjidil haram yang perlu di nikmati ialah setiap satu solat di Masjidil Haram memperolehi ganjaran 100,000 pahala, selain dari itu mengerjakan amalan-amalan sunat di tempat suci yang penuh barakah ini juga memperolehi ganjaran pahala yang besar dari Allah.. Setiap hari Allah S.W.T menurunkan 120 rahmat (60 rahmat untuk orang mengerjakan tawaf, 40 rahmat untuk orang bersolat, dan 20 rahmat dengan memandang Ka'abah).
Betapa Allah S.W.T  yang mempunyai 99 nama Asmaul-Husna memandang dengan penuh rahmat kasih sayang buat hamba-hamba-NYA yang merendah diri, sentiasa berdo'a memohon keredhaan Illahi, memohon keampunan dan kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat. 

(Kredit buat 'fotografer' kedua-dua gambar Masjidil Haram dan Masjid Nabawi ini).

 Masjid Nabawi yang terletak di tanah suci Madinah yang sentiasa di rindui oleh pencinta Rasulullah dimana jasad Rasulullah S.A.W. di makamkan.  Setiap pencinta Rasulullah pasti menunaikan hasrat menjejaki Raudah antara taman syurga yang di muliakan Allah dan para malaikat-NYA..untuk ummatnya bersolat, sujud dan bersalawat keatas Nabi, berdo'a memohon restu Illahi agar  memperolehi syafaat Rasulullah di hari perhitungan kelak.. agar berada dekat 
di samping Rasulullah S.A.W. آللَّهُمَّ صَلّیۓِ ۈسَلِّمْ عَلۓِ سَيّدِنَآ مُحَمَّدْ وَ عَلۓِ آلِ سَيّدِنَآ مُحَمَّدٍ

Dari Jabir r.a. bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda:  "Satu solat di masjidku lebih afdhal daripada seribu solat di masjid-masjid yang lain, kecuali Masjidil Haram (di Makkah); dan satu solat di Masjidil Haram pula lebih afdhal daripada seratus ribu solat di masjid-masjid yang lain."   (Hadis riwayat Imam Ahmad)


Bermula dengan menerima sepucuk surat di awal tahun 2012 bertarikh 30 Januari, 2012 (bersamaan 06 Rabiul Awwal 1433H) dari pihak Tabung Haji  bagi mengikuti kursus haji.. hati dah melonjak kegembiraan.. SubhanAllah..
Mudah-mudahan ianya menjadi kenyataan agar Allah menjemputku ke dua-dua tanah suci-NYA.

  
Setelah menghadiri kursus seperti yang di jadualkan bermula 12.02.2012 akhirnya menerima surat tawaran untuk menunaikan haji pula.. 
bertarikh 16.02.2012.. Surat menerima tawaran di jawab segera..
Syukur Ya Allah!! Kerana menjemputku ke dua-dua tanah suci-MU yang penuh nikmat dan kerahmatan.. Ku berharap redha dari Illahi mengampuni setiap dosa dan menerima amalan yang sedikit cuma... Kami insan yang lemah yang tak lepas dari dosa, kelalaian dan alpa.. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Pengampun memberi petunjuk jalan dan taufiq serta hidayah-NYA buat hamba-hamba-NYA yang di kasihi.

Kursus berakhir pada 03 Jun, 2012.. Alhamdulillah semoga Ustaz Tn. Haji Sianip yang mendidik kami memperolehi rahmat dan ganjaran besar dari Allah S.W.T. di atas ilmu (amal jariah) yang di curahkan kepada kami dari kurang kefahaman sehingga faham bagaimana untuk mengerjakan ibadah haji ini sebagai amalan dan panduan di tanah suci..

 

 

Kami terpilih dalam kumpulan KT 16 dengan pesawat Saudi Arabian jadual ke Madinah..penerbangan hari ke 5 .. bertolak ke Kelana Jaya 20.09.2012 (genap 3 bulan sewaktu nota ini di catat) dan menaiki pesawat selepas menunaikan solat subuh di bilik menunggu..di KLIA hari Jumaat 21.09.2012 (delayed selama sejam.. - sepatutnya bertolak jam 5.30 a.m. Alhamdulillah Allah permudahkan para jemaah haji untuk tunaikan solat Subuh dengan sempurna secara berjemaah di darat). 

 

 

 

Terima kasih yang tak terhingga buat petugas Tabung Haji cawangan Klang dan petugas Tabung Haji di Kelana Jaya, Madinah dan Makkah kerana menjalankan tugas dengan penuh dedikasi.. 

 

Berbunga-bunga hati bila menerima jemputan lagi untuk Majlis program himpunan persaudaraan Hujjaj musim haji 1433H / 2012M di Dewan Solat Masjid Bandar DiRaja Klang pada 29 Disember ini.. 

 

Terimbau kenangan di tempat paling indah di dunia.. iaitu Masjidil Haram, Makkah dan Masjid Nabawi, Madinah.. bumi Allah yang penuh kedamaian. Seronoknya bakal dapat bertemu kembali sahabat-sahabat jemaah Hujjaj dan para petugas Tabung Haji yang peramah. Semoga di izinkan Allah dengan kesihatan yang baik untuk menghadirinya..

 

Tabung Haji Malaysia telah menjalankan tugasnya dengan cemerlang.. Syukur Ya Allah!!

 

Jika di izin Allah dan kelapangan masa akan ku catat memori yang penuh kenangan manis pengalaman perjalanan di tanah suci ini.. di lain waktu.. INSHAA ALLAH!!

2 comments:

Amy said...

Tahniah...alhamdulillah...termakbul doa....semuga bahagia dunia dan akhirat...Aminnnnn!!!!!.

Nora Asfa said...

Aminn!! Alhamdulillah syukur Ya Allah.. terima kasih Pn. Amy..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails