Pages

Tuesday, June 10, 2014

Berkata Baik Atau Diam

"Diam itu adalah kekuatan hati, 
hati pula istana iman,
Kuatnya hati lambang kekuatan iman, 
dan kekuatan iman adalah benteng menentang hawa nafsu"~ BERKATA BAIK ATAU DIAM ~

"BARANGSIAPA YANG BERIMAN KEPADA ALLAH DAN HARI AKHIRAT MAKA HENDAKLAH IA BERKATA YANG BAIK ATAU DIAM." 

- (HADITH RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM)

Mata melihat telinga mendengar.. Hati berbisik apa yang di lihat dan di dengar, akal pula menapis apa yang tersirat di hati .. fikiran mengawal apa yang nak kita sampaikan. Lidah samada hendak menyampaikan atau tidak bergantung pada hati. Ianya saling berhubungan.  

Bila hati kita sentiasa berhubungan dengan Allah s.w.t., iman semakin mantap maka terpeliharalah tutur kata yang baik dan memberi manafaat pada orang sekeliling kita... Diam itu lebih baik jika perkataan yang nak di sampaikan tiada manafaat dan bakal mengguris perasaan hati sanubari orang lain.. 

Jika timbulnya satu-satu isu dalam menyatakan perbezaan pendapat dan cara berfikir jika di pengaruhi emosi yang tidak terkawal mudah menimbulkan konflik provokasi tutur kata yang kurang sopan. Apabila timbul ketidak puasan hati dan emosi melampaui kawalan maka ianya membangkitkan ketegangan dan permusuhan... 

Maka lahirlah kata-kata hamburan yang tidak wajar dari luahan tutur-kata dan kecelaruan fikiran yang mudah tersebar sekarang ni di zaman komunikasi teknologi canggih di laman internet, wassap, chit chat dan laman-laman sosial yang berbagai sehingga ianya tidak terkawal.... Adalah lebih baik menjaga lisan dan perkataan, saling hormat menghormati, berbudi bahasa yang luhur maka akan wujudlah masyarakat harmoni. 

Pertuturan, tingkah laku kita melambangkan isi dalaman hati kita.. Wallahu'alam.

(Sebenarnya amat runsing apa yang sedang berlaku di zaman mutakhir ini.. perbezaan pendapat dan kecelaruan sesama muslim terutama yang membabitkan aqidah, kesahihan halal dan haram produk makanan yang masuk ke dalam anggota tubuh kita yang menjadi darah daging ...  Semoga Allah sentiasa memelihara dan beri petunjuk taufiq dan hidayah-NYA buat hamba-hamba-NYA.. 

YA ALLAH LINDUNGI DAN PELIHARALAH AQIDAH DAN SIFAT KETAQWAAN KAMI AGAR SENTIASA BERADA DI JALAN - MU YANG LURUS DAN BENAR, DAN MENYALURKAN SUMBER MAKANAN HALAL DI DALAM TUBUH KAMI... TERHINDAR DARI PERKARA SYUBHAH.. AAMIIN!!!)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails