Pages

Thursday, September 25, 2014

Sweet September: Anakku Nurul 'Ain Dan Mak Usunya Berkongsi Ulang Tahun Kelahiran

September... Imbas kembali detik 23 tahun yang lalu di saat menanti bila due date sebenar anak ke duaku kerana ianya tidak dapat di pastikan... kerana selepas kelahiran anak pertama seingatku sehabis nifas tubuh bersih tanpa ABC bulanan (Allah beri cuti bulanan - istilah anak muda sekarang) kerana menyusukan anak sepenuh masa.. Jadi tak dapat di jangka bila tarikh sebenar aku mengandung.. Mula sedar bila anak pertama baru berusia 4 bulan badanku rasa kurang sehat dan rasa seperti nak pitam.. bila buat rawatan di klinik swasta doktor sahkan ku hamil..   (Alhamdulillah.. amanah dan rezeki dari Allah!!)

Selepas mengetahui diriku hamil seperti biasa rutin pra-natal di lakukan mengikut tarikh yang telah di tetapkan.. Pada peringkat akhir pemeriksaan doktor kesihatan daerah yang memeriksa kedudukan bayi dalam rahimku ketika itu telah membuat keputusan supaya ku terus membuat pemeriksaan lanjutan di hospital (HTAR, Klang).. pada 24 September, 1991.. Ku akur untuk ke hospital pada tarikh tersebut. Setelah pemeriksaan di buat doktor mengeluarkan surat supayaku bermalam di wad untuk pemeriksaan selanjutnya. Memanglah tak de tanda untuk melahirkan lagi..

Adik bongsu ku Norzie yang lahir pada 25 September dah tentu suka dan berharap diriku juga dapat melahirkan anak yang di kandung ni di tarikh lahirnya.. ada la geng kannnn.. ehehe!!  Pada keesokannya 25 September, (17 Rabi'ulawal - kena semak semula betul ke tarikh Qamariah ni) minta izin dulu dengan nurse kalau nak apa-apakan diriku pun lakukanlah selepas diriku selesai menunaikan solat Suboh, nurse yang menjalankan tugasnya ikut je cakapku... hmmm lepas tu siaplah aku dikerjakannya... mulalah operasi memasukkan ubat untuk mempercepatkan kelahiran kali ini.. 

Kelahiran anak ke dua adalah dengan secara induce labour. Selepas induced beberapa jam mula terasa contractions dan tanda-tanda untuk melahirkan.

Allahu Akbar... pengalaman melahirkan anak ke dua, suami dapat melihat bagaimana kesakitan yang ku alami berbeza dengan anak pertama... pusing kiri pusing ke kanan.. menahan nafas supaya tidak terlepas jeritan.. di wad menunggu.. Suamiku banyak memberi semangat dan kekuatan padaku.. Apa yang dapat ku ingat hanya Allah tempatku berserah.. Inilah satu-satunya anak yang di paksa bersalin.. tanpa menunggu tanda-tanda kelahiran secara normal.  Pernah dengar orang bicara induce labour ni sakit.. siapa yang pernah mengalaminya tahu la.... memang sakiiiitttt!!

Sebelum waktu asar ku telah di masukan ke labour room.. Alhamdulillah tepat jam 4.38 p.m. 25 September, 1991 anak kedua ku selamat di lahirkan secara normal.. seorang puteri lagi menyusul dengan berat 2.65kg... Lahirnya sehat, agak kecil dan comel je!!  Tarikh ini anak pertamaku Nabilah 'Izzati, baru berusia setahun 10 hari dan baru pandai bertatih... kisahnya di sini .

Semestinya adik bongsuku paling gembira.. menerima khabar berita kelahiran ini.. kerana akan menyambut ulangtahun hari kelahiran yang sama setiap tahun.. 

Ini ku kongsi gambar dari adikku Norzie dari fb via Instagram-nya.. - mohon izin ya.. adikku.. ngeeee!!



Today we're sharing the same date..how time flies..feel like i'm still holding a small little gal with big eyes..now u've grown to a beautiful gal..
Happy birthday my dear Nurul Ain A. Jalil ..May Allah bless you with happiness and hope all you dream comes true..Aamin 


Gambar atas anakku dan bawah adikku.. 

Persamaan mereka berdua.. kedua-duanya dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma di universiti yang sama UiTM Lendu, di Melaka.. bidang pengajian je berlainan.. 


Di bawah ini gambar-gambar hari bersejarah anakku selepas tamat pengajiannya di UiTM Lendu, Alor Gajah Melaka. Hari Konvo pada 15 Mei, 2013 bertempat di Dewan Agong Tunku Canselor (DATC.) UiTM Shah Alam.


Anakku menuntut ilmu di bidang pengajian Perakaunan

 Alhamdulillah atas usaha dan do'a, Allah telah beri izin untuknya lulus dalam pembelajaran setelah melalui liku-liku cabaran dalam tawa dan tangis sewaktu menuntut ilmu dan berjauhan dengan keluarga.. kisahnya dalam n3 ini - Rindu itu Anugerah dari Allah.









Kini anakku telah bekerja sambil menyambung pengajian peringkat ijazah dalam jurusan yang sama di UiTM, Shah Alam secara part time.   Semoga apa yang di cita-citakan membuahkan hasil.. dan tabah menempuh pembelajaran yang mencabar ini..  Kuatkan semangat... In Shaa Allah, Allah akan memberi jalan penyelesaian.


Ucapan Hari Lahir buat mu anakku..

Beloved, today is the day when u’re born..  the day that we (Ummi & Abah) thanks to Allah because u were born with those sweet smile, lovely face, and kindness heart. And we're so happy today because u’re mine, and we will Love u with all our heart.  Maybe Ummi is not so perfect because sometimes i make u cry, but all i can give is my trust, and my love for u. I’m yours. Happy Birthday my dear, wish u all the best in this world.




Ucapan hari ulangtahun kelahiran untuk insan-insan sweet yang lahir pada bulan SEPTEMBER  dengan iringan do'a  semoga Allah melimpahi rahmat kasih sayang-NYA buat semua, khas buat adikku sayang Norzie dan anak-anaknya Aina Dafinah 24 September, 2013 dan Nur Eiman Zuhairah (kakak Aina Dafinah) 28 September, 2008, tak lupa juga buat anak adik lelaki ku Akmal,  Nurul Huda 7 September, 1999, dan anak abang sulungku Adnan, 
Liyana Nadirah 19 September, 2001.. anak sulungku Nabilah 15 September, dan isteri anak saudaraku Liz.. 


Khas untukmu insan-insan sweet yang lahir di bulan September,

Dengan ucapan semoga dikurniakan iman yang sempurna, 
Akhlak yang terpuji,
Pekerti yang mulia, 
Umur yang bermanfaat,
Rezeki yang halal,
Ilmu yang berguna,
Jodoh yang membahagiakan,
Hidup yang di rahmati di dunia dan akhirat.


May each of your days be blessed with the HAPPINESS,
that comes from living your dream 
and following your heart,
May you find PEACE of discovering little ways
to slow down the pace and quiet the soul,
May each of you days be blessed with the CONTENTMENT,
that comes from laughing,
loving and finding new joys in all the old familiar comforts of your life.

JUST FOR YOU WITH A SPECIAL BIRTHDAY PRAYER.



~Wajah-wajah Sweet September~

Mak usu dan anak saudara berkongsi tarikh lahir dengan perbezaan usia 16 tahun



Adikku juga meraikan ulangtahun selang sehari dengan anaknya.. Si comel Baby Dafinah yang lahir pada 24 September, 2013 awal sehari dari mommynya.  Happy 1st birthday my lovely baby girl.. semoga membesar dengan sehat, cerdik, bijak, cerdas, cergas dan menjadi anak yang solehah mencapai kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat.  Aamiin!!


Fyna di dakapan mommy sewaktu menyambut kepulangan mommy dan daddy di airport setelah beberapa hari terpisah.. kerana mommy menyempurnakan misi semurni kasih baca di sini..

Aksi comel Fyna umur 11 bulan

Birthday girl Si manis Eiman Zuhairah lahir pada 28 September, 2008...  foto ni Eiman dengan mommy di Kangar, Perlis.. usia 3 tahun kini telah berusia 6 tahun.
Baju yang Eiman pakai tu pun cantik hasil jahitan smocking bonda tercinta... I love you so much Emak!!


Tiga dara Sweet September foto April, 2014





Nurul Huda berusia 15 tahun, 7 September, 2014.
Bersama ayah tercinta Akmal.

Sweet sweet sweet September girl's 



Liyana Nadirah anak abang sulungku.. Adnan
genap 13 tahun, 19.09. Sweet September girl's




Lagi Sweet September lady's.. dari kiri Liz isteri anak saudaraku, Eiman, adikku Norzie dan anak saudaraku suami Liz.


2 comments:

Rebellioncute Mischievous said...

Happy birthday gurl..
moga panjang umur murah rezeki ye..

#Singgah + Follow... Jom sini pulak http://aienlieyrusli.blogspot.com

Nora Asfa said...

Rebellioncute Mischievous: terima kasih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails